Sensorische Standards verlieren an Bedeutung – Beobachtungen zu Klima und Handwerk – Liste der Spitzenwertungen aus Spanien
Frasdorf, Mai 2023 – „Von alten Standards können wir uns verabschieden“ kommentiert ein Mitglied der interdisziplinären PAR® Master Jury die Frühjahrsverkostung des ORGANIC WINE AWARD INTERNATIONAL – und die Worte beschreiben recht treffend, was das Ranking in Zahlen und sensorischen Daten zum Ausdruck bringt. So finden sich unter den 371 eingereichten Bioweinen aus 15 Ländern Paradebeispiele des Handwerks. Sie zeigen, wie auch unter veränderten Bedingungen herausragende Weine entstehen, wenn önologische Standards ad acta gelegt werden. Zu dieser Riege zählt etwa der Gesamtsieger mit 99 Punkten: der 2021er Vino d´Oro N.1 von La Villa Mergo in den italienischen Marken. Um den Nutzwert für alle Teilnehmenden zu maximieren, bietet die WINE SYSTEM Qualitätssicherung zu jeder Verkostung eine kostenlose Nachbesprechungen der Einzelergebnisse an. Das vollständige Ranking mit allen Sensorikprofilen gibt es unter winesystem.de/organic-wine-award.
Innovation und Flexibilität ausschlaggebend
Due to the many disciplines represented - from oenology and viticulture to viticulture and the trade - in the course of an award the PAR® jury gains profound insights into what drives the industry. The top issue is and remains how to deal with changing climatic conditions. Depending on the climate zone, they result in changed acidity levels, rising alcohol contents and altered microbiology, to name but a few. Those who stick to classic aroma profiles and traditional methods in the vineyard and cellars have to dig deeper and deeper into their bag of tricks - with the corresponding sensory effects. The ranking also impressively shows what can be achieved through innovation. One example is the 2021 ORANGE elemental green from Wachter winery in Austria. It shows that Grüner Veltliner can also do differently, thanks to selection during harvest, maceration time and minimalism in the cellar. This earned it 96 points and Grand Gold.
WINE SYSTEM Qualitätsprüfer und Rebzüchter Alexander Morandell: „Wir haben in dieser Verkostung viel gut eingesetztes Know-how gesehen – und viel ungenutztes Potential. Genau darin liegt die Stärke einer PAR® evaluation: It is a compass for this potential, which is waiting to be used - by the producers themselves or perhaps even with the help of a consultant. The changed temperatures and rainfall should not be underestimated in their effects on vines and grapes. Seeking advice can provide the decisive impetus for a new, successful direction.
Die Spitzenwertungen pro Kategorie aus Spanien
Weißwein:
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2021 OSOTI BLANCO BARRICA von Viñedos Ruiz Jiménez, La Rioja, mit 98 Punkten und Grand Gold
Rotwein:
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2022 GARNACHA BY BODEGA LA ENCINA von der Bodega La Encina in Alicante, Valencia, mit 97 Punkten und Grand Gold
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2021 LADERAS von den Bodegas Arzuaga Navarro aus der Ribera del Duero in Castilla-León mit 96 Punkten und Grand Gold
Insgesamt wurden 40 Bioweine aus spanischen Anbaugebieten eingereicht. Davon erzielten 3 Grand Gold, 16 Gold, 19 Silver und 2 Bronce.
Note to editors: Representatives of the press are cordially invited to have the scoring of their wine of choice from the tasting and the procedure of the jury explained to them. Dispatch of a sample wine and appointment on request at awards@winesystem.de.
Since 1999, WINE SYSTEM - Trust your Senses has stood for expert quality testing and Wine Awards, as well as for specialist sensory training and consultancy for wineries. With the pursuit of quality, appreciation and respect for people and craftsmanship serve as the most important guiding star in all three business areas. Against this background, the company, as a competence centre for wine and sensory analysis, has co-developed the globally recognised PAR® testing scheme, which helps the PAR® Certified Master Jury in the WINE SYSTEM tastings to make valid, detailed and comprehensible assessments. Year after year, more and more winegrowers use the informative tasting data to further develop the quality of their wines.
WINE SYSTEM – Trust your Senses befindet sich seit 2019 unter der Leitung der Vorstände Brigitte Wüstinger und Martin Darting und schreibt seit vielen Jahren namhafte Qualitätswettbewerbe für Wein aus – darunter der ORGANIC WINE AWARD INTERNATIONAL, der WINE AWARD INTERNATIONAL und der PIWI WINE AWARD INTERNATIONAL. www.winesystem.de
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